- Život hríbika -

Hríbiky sa rodia zo spór. Sú to veľmi malé, ale odolné semienka, ktoré dobre znesú aj prudké mrazy. Keď si nájdu vlhké, teplé a tmavé miestočko - "vyklíčia", začnú rásť ako vlásky a vytvárať podhubie. Pri stretnutí s vláskom iného vhodného semienka s ním splynú a vymenia si genetický potenciál. Až potom môžu vytvoriť plodnicu a ďalšie spóry, čo častokrát trvá aj niekoľko rokov. Počas svojho rastu sa živia roznymi semienkami, trávou, lístím, prípadne drevom, ktoré rozkladajú na veľmi kvalitný kompost a dýchaju kyslík. Niekedy sa rozrastú aj niekoľko kilometrov. Vodu pijú priamo zo vzduchu a po troškách zo zeme. Ak je im príjemne, dokážu už za mesiac vytvárať plodnice, čo je vlastne akýsi hríbikový kvet. To je vtedy, keď teplota trochu klesne a zbadajú svetlo, čo znamená že prichádza zima a už sú na povrchu zemskom. Kvitnú dovtedy, kým nevyčerpajú seba, živnú pôdu alebo sú vhodné podmienky. Na svojej púti to však nemajú ľahké, pretože ich potrava je takťiež potravou pre iné huby, plesne a baktérie. Väčšina z nich sú také agresívne, že pokým hríbiky nemajú všetku pôdu pod kontrolou, dokážu ich úplne vyhubiť. Rozrastené podhubie sa však už vie veľmi účinne brániť. Hríbik sa rodí z malého bieleho chuchvalčekaveľkého ako špendlíková hlavička a rastie veľmi rýchlo - za tri až štyri dni je už veľký junák, ďalší deň rozvinie sukienku a my s prekvapením zisťujeme, že ono je to aj deva (popravde povedané je to súčasne junák aj deva). Ešte niekoľko dní rozsýpa svoje semienka vo vánku a postupne sa premieňa na potravu pre slimákov, červíkov a baktérie. Semienka potom opäť čakajú na naplnenie svojho zámeru, niekedy aj zopár rokov.

3 fázy úspešného pestovania hríbikov

(po dôkladnom prečítaní a pochopení techniky si samozrejme môžete prispôsobiť zariadenia vlastným možnostiam)

budeme potrebovať:

Prípravná fáza

  1. všetky poháre riadne umyjeme
  2. do jednej tretiny poháru nasypeme dva diely raže a zalejeme troma dielami vody, viečko položíme navrch, ale neuťahujeme
  3. poháre vložíme do tlakového hrnca s vodou na dne a necháme 60min vrieť
  4. hrniec necháme vychladnúť asi 30min, opatrne otvoríme a ihneď riadne utiahneme viečka na pohároch a rýchlo ich preložíme do krabice, pokračujeme od bodu dva pokým máme poháre a raž
  5. poháre necháme 12-24h vychladnúť na teplotu max 30C
  6. zľahka odšróbujeme viečko a rýchlo naškrabeme, vstrekneme alebo odsrihneme trochu spór, viečko okamžite prikryjeme, rýchlosť a čistota sú v tomto bode kritické faktory

Tmavá fáza

Relatívna vlhkosť: 90%
Teplota substrátu: 29C
Trvanie: 10-14 dní a 5-10 dní po prikrytí pôdou
CO2: 5000-10000ppm
Cirkulácia čerstvého vzduchu: 0 za hodinu (nie však bez prístupu vzduchu)
Svetlo: totálna tma

(Takéto miesto nám zabezpečí v prikrytej krabici vložená chladnička v ktorej je pohár s vodou a termostatom nastaveným na 28C, všimnite si, že teplota substrátu je o niečo vyššia ako teplota prostredia)

  1. viečko utiahneme, pohárom riadne trasieme až kým sa neoddelia od seba zrná, potom viečko povolíme a pohár položíme na miesto s podmienkami tmavej fázy
  2. v priebehu približne 10-14 dní každé tri dni postupujeme bodom jeden až kým snehobiele podhubie prerastie raž, ak v poháry rastie niečo iné ako čistobiele podhubie bez nepríjemného zápachu, obsah pohára vysypeme a pohár riadne umyjeme
  3. raž presypeme do čistých misiek v rovnomernej vrstve hrubej asi 8cm a necháme deň stáť
  4. kryciu zem dáme nasiaknuť vodou aby bola vlká, ale nie príliš a sterilizujeme ju, pH by sa malo pohybovať medzi 6.8-7.2, misky prikryjeme 2-4cm hrubou rovnomernou vrstvou vychlaadnutej kokosovej drte a necháme 5-10 dní stáť, pričom predtým ako podhubie dosiahne povrch by zem mala byť optimálne vlhká, čo dosiahneme jemným poprašovaním každé dva až štyri dni.
  5. optimálne podhubie - veľa hrubých bielych vláken s bujným a hustým vzhľadom, rýchlo rastúce a rozvetvujúce sa
  6. príliš suchá pôda - vatovitý vzhľad, taký hustý, že môže upchať póry, huby, ak rastú, rastú na okraji misky, vatovité podhubie prerastá kryciu zeminu, čo môže byť spôsobené príliš suchou krycou zeminou, vysokým obsahom CO2 a/alebo nízkou vlhkosťou
  7. príliš vlhká pôda - podhubie je hrubé, šnúrovité s veľmi zriedkavým vetvením, veľmi pomaly rastie, niektoré oblasti pôdy ostávajú nekolonizované, jemné vysušenie môže pomôcť, ale očakávajte zníženie produkcie
  8. veľmi účinné je jedným úspešne kolonizovaným pohárom naočkovať päť až desať sterilizovaných, a to tak, jeden deň sterilizujeme poháre so substrátom a zároveň riadne pretrasieme materský pohár, približne za 12h poháre vychladnú, odskrutkujeme na nich viečka tak, aby sme ich mohl jednou rukou otvoriť, jemne pretrasieme materský pohár, chytíme ho do šikovnejšej ruky a otvoríme ho. Postupne rýchlo otvárame všetky poháre a dopĺňame ich 1/10 až 1/5 materského substrátu. Potom viečka utiahneme a obsah premiešame. Viečka uvoľníme a poháre vložíme do prostredia s podmienkami pre tmavú fázu, kde podhubie prerastie substrát asi za 10 dní. Všetko robíme v čistom prostredí, lebo pravdepodobnosť kontaminácie tu narastá exponenciálne.

Svetlá fáza

Relatívna vlhkosť: 95-100% a 85-92% pri plodení
Teplota substrátu: 24C
Trvanie: 6-10 dní formovanie zárodkov, potom hríby každých 5-8 dní
CO2: <5000ppm
Cirkulácia čerstvého vzduchu: 1-3x za hodinu
Svetlo: nepriame prirodzené alebo chladné fluorescenčné 12-16 hodín denne

(Takéto miesto nám zabezpečí chladnička v ktorej je pohár s vodou, termostatom nastaveným na 24C a prevzdušňovacím kameňom, prikrytá sklom na ktorom je fluorescenčné svetlo nastavené na 12-16h svietenia)

Priemerná plodnosť z 25 cm2 plochy je 0.9-1.8kg za päť týždnov plodenia

  1. misky umiestnime do priestoru s podmienkami svetlej fázy a necháme 6-10 dní stáť
  2. hríbiky odrhávame aj s hlúbikom (aby v pôde nehnil) keď pukne šatôčka na klobúčiku
  3. pôdu udržujeme poprašovačom stále vlkú, poprípade môžeme dosypať novú
  4. ak v miskách rastie niečo iné ako snehobiele podhubie bez zápachu alebo hríbiky, obsah misky vyhodíme a misku riadne umyjeme
  5. hríbiky zberáme približne 5 týždňov